miercuri, 19 septembrie 2012

Zilele Sfantului Siluan Athonitul in Arhiepiscopia Timisoarei



Sfantul Mucenic Pantelimon Russikon athosTimişoara - Arhiepiscopia Ortodoxă a Timisoarei si Asociaţia Culturală Kratima încearcă să aducă mesajul unui sfânt aproape contemporan cu noi, prin Zilele Sfântului Siluan Athonitul.
În perioada 20-26 septembrie, la acţiunile organizate în cadrul celei de-a patra ediţii a Zilelor Sfântului Siluan Athonitul, manifestare dedicată „monahului în har” de la Athos, din ce în ce mai cunoscut si la noi datorită legăturii sale cu Părintele Rafail Noica.
Manifestarea se va desfăsura dupa următorul program :
- Joi 20 septembrie 2012, ora 17, Sala Burattino a Teatrului Merlin, Bastion
Povesti cu Sfinți Părinți, pentru copii cuminți – expoziţie de ilustraţie de carte duhovnicească pentru copii, de Andrei Rosetti – vernisaj urmat de povestea Sfântului Siluan, depănată copiilor de către actorul Benone Viziteu si de un atelier de creaţie plastică, coordonat de asist. Laura Moldovan (Fac. de Arte şi Design) ;
- Vineri 21 septembrie 2012, ora 17, Muzeul Catedralei Mitropolitane / Între Pământ si Cer, fotografii cu si despre Sfântul Munte Athos, de George Crăsnean. Participă corala Aletheia, a Mitropoliei Banatului. Dirijor : Pr. Conf. dr. Nicolae Belean ;
- Marţi 25 septembrie ora 18, Aula Magna a Facultăţii de Medicină  / Întâlnire cu Părintele Vasile Gavrilă, de la Biserica Studenţilor din Bucuresti, cunoscut publicului sub numele de „Duhovnicul de la Miezul Nopţii”, datorită
emisiunii omonime prezentate pe TVR2 ;
- Miercuri 26 septembrie ora 7h30, Catedrala Mitropolitană / Sfânta Liturghie Arhierească
- Miercuri 26 septembrie ora 18, Aula Magna a Facultăţii de Medicină / Între libertate si voia lui Dumnezeu, întâlnire cu Ierom. Melchisedec Ungureanu, stareţul Sfintei Mănăstiri Lupsa (judeţul Alba).
Siluan AthonitulSfântul cuvios Siluan Athonitul este un sfânt de origine rusă de la Muntele Athos, a cărui pomenire se săvârşeşte în ziua de 24 septembrie.
Cuviosul Siluan (Simeon Ivanovici Antonov) s-a născut în 1866 într-o familie modestă de ţărani ruşi, alcătuită - pe lângă părinţi - din cinci băieţi şi două fete.
Simeon îşi execută serviciul militar la Sankt Petersburg, în batalionul de geniu al gărzii imperiale.
Ajuns mai apoi acasă, se îmbarcă în scurt timp pentru o nouă perioadă a vieţii sale: Muntele Athos.
În vârstă de 26 de ani, intră în mănăstirea rusească a "Sfântului Mucenic Pantelimon" (Russikon).
După o scurtă suferinţă, se stinge între orele 1-2 din noaptea de 24 septembrie a anului 1938, în timp ce în paraclisul infirmeriei se cânta Utrenia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu