sâmbătă, 14 martie 2015

Cronica unui pelerinaj reușit...


Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu paza Sfintei Născătoare de Dumnezeu am purces la organizarea unui pelerinaj în niște locuri dragi mie, pe care le-am vizitat cu altă ocazie a vieții și care m-au marcat într-un mod deosebit. Mi-am propus așadar, ca unor oameni dragi, credincioși buni ai parohiei Sânmihaiului, să le ofer o zi specială. O zi pe care o vom petrece pe tărâm bănățean și să vizităm locuri sfinte, locuri de închinare: Mănăstirile Sfânta Ana din Orșova și Mraconia din Eșelnița.

Trăim o viață tumultoasă, plină de stres și nerv, cu gânduri multe și necurate, toate parcă menite să ne depărteze de credință și Dumnezeu. Și cum oare mai bine sa restabilim legătura spirituală, să primim iertare și căință, dacă nu în Sfântul Locaș al Domnului. În Casa Tatălui, unde toți fiii risipitori venim atunci când puterea ne slăbește, atunci când căutam iertare și vindecare, iar Tatăl ne taie vițelul cel gras, pune inel pe mâna noastră și ne invită la ospăț.

Cu o astfel de bucurie am avut să fim încercați în binecuvântata zi de 14 al lui Martie 2014, atunci când în orele dimineții, cam pe la șase și un sfert ne-am adunat în fața Bisericii parohiale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, bine pregătiți de drum și de rugăciune. Am pornit așadar, puțin triști că vremea era potrivnică, dar cu speranța că Dumnezeu e mare și ne va oferi o zi frumoasă. Ne-am îmbarcat în modernul microbuz și am purces, deci, la drum. Un drum care ne va duce din zona noastră de pustă până în Banatul de munte, cel cu locuri pitorești și binecuvântata Dunăre. Am traversat draga noastră Timișoară și am luat drumul Lugojului trecând prin Buziaș.

După un mic popas și o pauza binemeritată de cafea, am mers spre Cetatea Caransebeșului. De aici am continuat prin împarația și măreția satelor bogate de gugulani, uitându-ne după care cu mere și binecunoscuta răchie bănățeană devenită simbol al Carașului și am ajuns într-un târziu aproape de hotarul imaginar dintre bănățeni și olteni. 

Orașul Orșova s-a lăsat așteptat, iar de după colț dintr-o dată, privirea ne-a fost inundată de apa Dunării. Faleza citadină ne-a aruncat gândul spre romantism. Am urcat pe culmea dealului care străjuiește falnic orașul inundat de Dunăre și am ajuns. Am ajuns la Mănăstirea Sfânta Ana. O capodoperă a naturii, așezată asemenea unei santinele, menită să păzească garnizoana. Ne-am închinat, ne-am rugat și ne-am molărit. Obligatoriu în condițiile în care astăzi dacă nu exiști pe Facebook, nu prea exiști deloc. Am mai zăbovit puțin în incinta magazinului cu obiecte bisericești al mănăstirii și ne-am reîmbarcat. De astă dată soarele ținea cu noi. Călătorului îi sta bine cu drumul, deci am continuat călătoria duhovnicească spre o mănăstire mai atipică. 

Mănăstirea Mraconia este ca un far ce aruncă fante de lumină și credință spre apa lină a Dunării. Parcă acolo timpul stă în loc și viața e mai frumoasă. Parcă păcatele se iartă mai ușor și stai încremenit ca o stăncă a muntelui ce se îngână cu apa. Ne-am rugat și ne-am închinat și aici, iar apoi am mers să privim falnicul chip al lui Decebalus Rex. Acolo în golful Mraconia, străjuiește asemenea unui zeu, Decebal. Lucrarea lui Iosif Constantin Drăgan, parcă trezește fala bănățeană de avea cea mai înaltă statuie de acest gen din Europa. Facem binemeritatele poze și reluăm drumul călătoriei.

Obiectivul următor este vizitarea frumoasei stațiuni Băile Herculane. O perlă a Banatului parcă uitată. Parcă prăfuită, dar mereu plăcută de a o revedea. Nu strălucește tare, dar e a noastră. Zăbovim puțin timp în fața lui Hercules din centrul stațiunii, apoi mergem să mâncăm la un restaurant din apropiere. Merităm și noi un ospăț după atâta osteneală.


Ne întoarcem spre casă și noua destinație ne devine comuna mult iubită din umbra Timișoarei, Sânmihaiu Român. Nu are Sânmihaiul Dunăre, dar are Bega. Bega este acum apa binecuvântată, dar geloasă, care ne primește cu pâine și sare. Ne apropiem de Sfânta Biserică și gata. Am ajuns și suntem bucuroși că suntem acasă. Ne rămâne doar să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a binecuvântat călătoria și să developam amintirile în sufletele noastre. Doamne ajută și mântuire!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu