Protopopiatul Timisoara I - Arhiepiscopia Timisoarei - Mitropolia Banatului
vineri, 21 noiembrie 2014
Intrarea în biserică a Maicii Domnului, rod al făgăduinţei
Intrarea în biserică a Maicii Domnului este sărbătoarea care anticipează marele praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Numită în popor Vovidenia sau Ovedenia, această sărbătoare aminteşte de ziua în care Sfinţii Ioachim şi Ana au adus pe fiica lor Maria la Templul din Ierusalim, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. Este cel mai nou dintre praznicele închinate Fecioarei Maria, luând naştere în secolul al VI-lea.
În fiecare an, la 21 noiembrie, creştinătatea prăznuieşte momentul în care Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana au adus-o la Templul din Ierusalim şi au închinat-o lui Dumnezeu pe fiica lor, Maria, cea care a devenit Născătoarea de Dumnezeu. Ioachim şi Ana au împlinit astfel promisiunea făcută în rugăciunile lor către Dumnezeu, că dacă vor fi binecuvântaţi la bătrâneţe cu un copil, îl vor dărui Lui.
Cei doi erau foarte afectaţi. Deoarece nu aveau copii, erau consideraţi de societatea de atunci pedepsiţi de Dumnezeu. Sfinţii Părinţi şi Sfânta Tradiţie vorbesc şi despre un episod petrecut la Templu. Un evreu din seminţia lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în Templu, spunându-i: „De ce aduci darurile tale înaintea altora? Eşti nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine ştie ce păcate ascunse“. Afectat de aceste cuvinte, Ioachim s-a retras la turmele sale, rugându-se, iar Ana s-a dus să se roage în grădină sub un dafin. Acum au făcut promisiunea sfântă, au cerut lui Dumnezeu copilul mult dorit, promiţând că îl vor dărui Lui. Ascultând rugăciunile, Dumnezeu a trimis pe îngerul Său care i-a vestit Sfintei Ana că va avea un copil. În lucrarea despre viaţa Sfintei Fecioare Maria, Sfântul Maxim Mărturisitorul vorbeşte de un sens mai adânc al dorinţei lui Ioachim şi a Anei de a fi părinţi: „Ei voiau să se nască ceva nu numai pentru a şterge ocara lor, dar şi cea a lumii întregi, pentru a o duce la o slavă mai înaltă“.
Fecioara Maria a intrat în Sfânta Sfintelor
Când prunca, dăruită de Dumnezeu bătrânilor Ioachim şi Ana cea stearpă, a împlinit 3 ani, părinţii au dăruit-o Templului din Ierusalim. Potrivit Fericitului Ieronim, la intrarea în Templu erau cincisprezece trepte, după numărul celor cincisprezece psalmi „ai treptelor“, numiţi astfel pentru că la fiecare din acele trepte se cânta câte un psalm de către preoţii şi leviţii care urmau să slujească. Ajunşi la Templu, Părinţii Ioachim şi Ana au aşezat-o pe Maria pe prima treaptă, iar ea, îndată şi nesprijinită de nimeni, a alergat pe trepte, ajungând repede la cea mai înaltă, unde a şi rămas în picioare, întărită de harul lui Dumnezeu. Cu toţii s-au mirat, dar, prin descoperire dumnezeiască, numai Zaharia, marele arhiereu, a văzut în prunca de doar 3 ani pe cea care va fi „Maica Vieţii“. Astfel, arhiereul Zaharia o duce pe Fecioara Maria în Sfânta Sfintelor, locul unde intră doar arhiereul o dată pe an. Aceasta a făcut-o din insuflarea lui Dumnezeu, Cel ce avea să Se nască dintr-însa, spre îndreptarea şi mântuirea lumii celei stricate prin păcat.
Aici, în Sfânta Sfintelor, Fecioara Maria s-a pregătit, prin lucrarea Duhului Sfânt, pentru a deveni Templul lui Dumnezeu Celui Viu. Zaharia i-a oferit Sfânta Sfintelor ca loc de rugăciune, deosebit de celelalte fecioare de la Templu. Nici lor şi nici celor care slujeau la Templu nu le era cu putinţă să se apropie de Sfânta Sfintelor, pentru că nu aveau binecuvântarea arhiereului. Pe când Maica Domnului, deşi fragedă ca vârstă, era desăvârşită în ceea ce priveşte darul lui Dumnezeu. Aici, la Templul din Ierusalim, erau trei rânduri de chilii, de locuinţe în care trăiau, cu frică de Dumnezeu, fecioare şi văduve închinate Domnului, precum şi preoţii şi slujitorii. La Templu a rămas până la vârsta de 15 ani, unde Sfântul Arhanghel Gavriil o hrănea şi îi descifra tainele Scripturilor, pregătind-o pentru înalta chemare rânduită de Dumnezeu. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune, în lucrarea amintită, că fecioarele care o însoţeau pe Fecioara Maria reprezintă sufletele feciorelnice care, prin mijlocirea Maicii Domnului, vor fi conduse, de-a lungul veacurilor, la fericirea veşnică, în Împărăţia Fiului ei.
Intrarea Maicii Domnului în biserică este un eveniment ce marchează împlinirea a trei făgăduinţe. Făgăduinţa părinţilor ei de a o consacra Domnului, drept mulţumire pentru că le-au fost ascultate rugăciunile, având un copil. Făgăduinţa făcută de Însuşi Dumnezeu prin proroci, că va alege o Fecioară spre a-i fi şi Mamă. Şi nu în ultimul rând, Fecioara Maria e rod al făgăduinţei omeneşti, dăruindu-se ea însăşi Domnului, devenind Mireasă „nenuntită“ sau „pururea Fecioară“.
Intrarea în biserică a Maicii Domnului este numită în popor Vovidenia sau Ovedenia, care în slavonă înseamnă „intrare“. Dacă continuăm cu explicaţia numelor, amintim că Ioachim se tâlcuieşte „pregătirea Domnului“, fiindcă din el a fost pregătită Fecioara ca Templu al Domnului, după cum spune Sfântul Epifanie de Constanţia, într-o omilie despre Sfânta Fecioară Maria. Iar Ana, la rândul său, se tâlcuieşte „har“, fiindcă har au luat Ioachim şi Ana ca să odrăslească un astfel de rod prin rugăciune, dobândind pe Sfânta Fecioară. Maria se tâlcuieşte „Doamnă“, dar şi „nădejde“, fiindcă a născut Domn, pe Hristos, nădejdea întregii lumi. Maria se tâlcuieşte, de asemenea, „smirna mării“, fiindcă trebuia să nască Mărgăritarul nemuritor în mare, adică în lume. Mare îi zice lumii întregi, căreia Fecioara i-a dăruit linişte, născând pe limanul Hristos. „Prin urmare, fericitul nume al Copilei vrednice de laudă Maria se mai tâlcuieşte şi «cea luminată», cea care a fost luminată de către Fiul lui Dumnezeu şi i-a luminat până la marginile pământului pe cei ce au crezut în Treime. Căci este mireasă a Treimii Sfânta Copilă Născătoare de Dumnezeu Maria, comoara cea cu totul neştiută a rânduielii divine, către care a zis Gavriil: «Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine». Gavriil i-a dat de ştire şi Tatăl a trimis ca arvună din ceruri pe Duhul Cel Sfânt, Care S-a abătut peste Fecioara pentru Fiul Cel Unul Născut, mireasă cerească, pe care Tatăl a iubit-o, Fiul a sălăşluit-o, Duhul Sfânt a îndrăgit-o. Căci aceasta este mireasă şi «cămară» şi din aceasta a ieşit Mirele Hristos; veşmânt feciorelnic, după cântarea profetului David: «În soare Şi-a pus locaşul Său şi El este ca un Mire ce iese din cămara Sa» (Ps. 28, 5)“, mai spune Sfântul Epifanie de Constanţia.
Prima sărbătorire, în anul 543
Cea mai nouă dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria, Intrarea în biserică a Maicii Domnului este de origine ierusalimiteană, luând naştere în secolul al VI-lea. La 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian cel Mare (527-565) a zidit la Ierusalim, lângă ruinele Templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită Biserica „Sfânta Maria“-cea Nouă. Conform obiceiului, a doua zi după sfinţire, adică la 21 noiembrie, a început să fie serbat ocrotitorul bisericii, adică însăşi Maica Domnului, serbarea fiind consacrată aducerii ei la Templu. Înainte de secolul al VI-lea, sărbătoarea a fost generalizată în tot Orientul.
În Apus, ea a fost introdusă sporadic, probabil prin influenţa mănăstirilor greceşti din Italia, mai întâi în Anglia (sec. XI), apoi în Franţa, întâi în Avignon, la 1371. Generalizarea ei în întreaga Biserică Apuseană a început în 1472 şi s-a definitivat din anul 1585.
Sursa: ziarullumina.ro
luni, 14 aprilie 2014
Pastorală la Învierea Domnului
† Nicolae
DIN MILA LUI DUMNEZEU ARHIEPISCOP AL TIMIŞOAREI
ŞI MITROPOLIT AL BANATULUI
Iubitului cler, cinului
monahal, dreptcredincioşilor creştini şi creştine har, milă şi pace de
la Dumnezeu-Tatăl şi de la Domnul nostru Iisus Hristos!
Cinstiţi credincioşi şi credincioase,
Sărbătoarea sfântă a Învierii
Domnului nostru Iisus Hristos, care întrece în măreţie toate celelalte
sărbători, îşi revarsă din nou, peste noi toţi şi peste întreaga
creaţie, razele de lumină, de har, de binecuvântare şi de speranţă
încălzindu-ne sufletul şi trupul şi ne ajută să înţelegem că moartea a
fost pe veci biruită, iar viaţa ne-a fost dăruită tuturor.
În noaptea tainică a Învierii
suntem chemaţi să ne apropiem, cu emoţie, cu frică şi cutremur, în
dangăt de clopote şi sunet de toacă, pentru a lua lumina sfântă şi
pentru a-L întâmpina „pe Soarele cel mai înainte de soare” aşa cum L-au
întâmpinat, „căutându-L ca pe o zi, mironosiţele femei”, venite dis de
dimineaţă la mormântul de viaţă făcător. Miile de credincioşi cu
lumânări aprinse rostesc, din adâncul sufletului, salutul pascal
„Hristos a Înviat”. Noaptea întunecoasă este inundată de lumină, umbra
tristă a morţii este înlăturată, „Răsăritul răsăriturilor stăpâneşte
întreg universul, strălucind cu neapropiata lumină a Învierii”. „Acum
toate s-au umplut de lumină – se aude din strana bisericii – şi cerul şi
pământul şi cele de dedesubt.” Aşadar Paştile pot fi numite pe bună
dreptate, „sărbătoarea luminii”, pentru că lumina a răsărit nouă prin
Hristos Domnul din întunericul mormântului. Astfel lumina face parte din
opera de mântuire a lumii, Hristos Domnul înviat din morţi devenind
„luminarea neamurilor” care „luminează pe tot omul care vine în lume” .
Iubiţi fraţi şi surori în Hristos Domnul,
Învierea Domnului „a treia zi
după Scripturi”, este descrisă de toţi cei patru evanghelişti, care L-au
văzut pe Iisus înviat din morţi şi au devenit mărturisitori şi
propovăduitori ai acestei minuni. Relatările evanghelice sunt foarte
importante, întrucât provin de la martori direcţi ai minunii prin care a
fost biruită moartea şi viaţa a fost dăruită tuturor oamenilor. În
acest sens, Sfântul Apostol Petru, adresându-se mulţimilor adunate la
Ierusalim, cu prilejul sărbătorii Cincizecimii, când s-a pogorât Duhul
Sfânt peste Sfinţii Apostoli, spunea că „Dumnezeu a înviat pe acest
Iisus, Căruia noi toţi suntem martori” .
Spre pildă, Sfinţii
Evanghelişti Luca, Ioan şi Marcu relatează că „Maria Magdalena şi Ioana
şi Maria lui Iacov şi celelalte împreună cu ele” , au venit la
Mormântul lui Iisus „în prima zi de după sâmbătă (Duminica), foarte de
dimineaţă”, „fiind încă întuneric”, au „văzut piatra ridicată de pe
mormânt” şi „intrând, nu au găsit trupul Domnului Iisus” . În timp ce
se întrebau nedumerite asupra celor întâmplate „iată doi bărbaţi au stat
înaintea lor, în veşminte strălucitoare”, care le-au întrebat: „Căutaţi
pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată
locul unde L-au pus” . Evangheliştii Luca şi Ioan mai subliniază un
aspect important şi anume că Apostolul Petru „şi celălalt ucenic pe
care-l iubea Iisus” (Apostolul Ioan) au alergat la mormânt, au intrat
înăuntru şi au văzut „giulgiurile puse jos…, iar mahrama, care fusese pe
capul Lui, nu era pusă împreună” . Cum au putut vedea cei doi ucenici
giulgiurile şi mahrama, „fiind încă întuneric”, s-au întrebat Părinţii
Bisericii, pentru ca tot ei să ne ofere răspunsul. Astfel, Sfântul
Grigorie al Nisei, în cunoscuta lucrare „Despre Învierea Domnului nostru
Iisus Hristos”, scrie că toţi cei ce l-au urmat pe Apostolul Petru în
acea noapte au crezut în Înviere, deoarece Mormântul lui Hristos se
umpluse de lumină care era şi vizibilă şi imaterială: „Toţi cei care
erau cu Petru – spune atât de frumos Sfântul Părinte – au văzut şi au
crezut, deoarece Mormântul era plin de Lumină. Deşi era noapte, au văzut
înăuntrul Mormântului în două chipuri; şi cu simţurile şi
duhovniceşte”. Existenţa acestei Lumini cereşti este susţinută şi de
către Sfântul Ioan Damaschin care spune explicit că Lumina ce a
strălucit în Mormântul lui Hristos, în acea noapte de Înviere, a fost
Lumina necreată a lui Dumnezeu Creatorul, Lumina taborică văzută de
Apostolii Petru, Iacov şi Ioan, la Schimbarea Domnului la Faţă. Această
„Lumină din cer, ca de fulger, l-a învăluit deodată” pe Saul din Tars pe
drumul Damascului şi l-a transformat din prigonitor al creştinilor în
apostol al Domnului. Prin această strălucitoare şi Sfântă Lumină
sărbătoarea Paştilor devine un praznic al Luminii lui Dumnezeu, Cel în
Treime necreat şi preamărit, al Luminii care luminează sufletul şi
mintea noastră, ca să trăim în Lumină, să fim fii ai Luminii, să avem
Lumina Învierii Mântuitorului întru noi, pentru că El este chezăşia şi
izvorul mântuirii noastre.
Dreptmăritori creştini şi creştine,
După Răstignire şi Moarte,
Hristos Domnul s-a pogorât la iad ca să ducă celor adormiţi vestea
Învierii Sale şi să-i ridice pe toţi cei „căzuţi din veac”. El s-a
pogorât însă ca un Biruitor şi un Împărat în împărăţia întunecoasă a
morţii, ca să o lumineze cu Lumina Învierii Sale, să „calce cu moartea
pe moarte” şi, astfel să desfiinţeze propria noastră moarte. După
petrecerea a trei zile în iad, Iisus se întoarce în mormântul cel nou al
Golgotei, îmbrăcat întru slavă şi înveşmântat întru Lumina de o
negrăită măreţie şi strălucire. Trupul Său transfigurat devine o făclie
ce arde cu putere, străbate lespedea grea de piatră a Mormântului şi
Învierea Sa se realizează printr-o explozie de Lumină necreată, care
luminează toată făptura şi întreg universul.
Această lumină a Învierii se
revarsă neîncetat, de două mii de ani, în fiecare Sâmbătă a Paştilor
peste Sfântul Mormânt al Domnului din Ierusalim, când Dumnezeu îngăduie
să fie văzută nu numai de cei desăvârşiţi ci şi de cei nedesăvârşiţi, ba
chiar şi de către necredincioşi, cu scopul de a-i povăţui la mântuire.
Învierea Domnului este, prin urmare, o sărbătoare a Luminii, o minune
mai presus decât toate minunile, la care suntem chemaţi cu toţii, pentru
că împreună cu Hristos înviază şi renaşte întreaga umanitate. În sensul
acesta înţelegem cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate creştinilor
din Corint: „Dar acum Hristos a înviat din morţi, fiind începătură (a
Învierii) celor adormiţi … Că precum în Adam toţi mor, aşa şi în Hristos
toţi vor învia” .
Prin Învierea Sa, Hristos
Domnul ne cheamă, aşadar, la renaştere duhovnicească, la redobândirea
sfinţeniei şi a nevinovăţiei primite la Botez, la lumina pascală ce
urmează după vremea de întristare, de pocăinţă şi de post, de luptă cu
păcatul. Chemarea liturgică „Veniţi de luaţi lumină”, este un îndemn
pentru toţi creştinii de a deveni „fii ai luminii”, de a trăi în bucuria
învăţăturii Domnului nostru Iisus şi de a lupta împotriva tuturor
tendinţelor de respingere a adevărurilor evanghelice mântuitoare. Astăzi
se vorbeşte şi se scrie tot mai mult că societatea contemporană trece
printr-o stare profundă de criză spirituală care accentuează şi
favorizează îndepărtarea oamenilor de valorile religioase şi morale, ce
au devenit, cel puţin în unele părţi ale lumii, elemente pur opţionale.
Datorită acestei stări de fapt, teologii avertizează că există riscul de
a ajunge într-o societate dominată de neopăgânism, o societate ce
cultivă relativismul doctrinal de genul „toate religiile sunt bune”. De
aici şi până la întoarcerea în lumea întunecată a superstiţiilor, a
practicilor oculte şi a curentelor pseudo-ştiinţifice, drumul nu este
foarte lung. De aceea, în calitate de creştini, avem misiunea de a nu
uita că prin Învierea Fiului lui Dumnezeu am fost eliberaţi pentru
totdeauna din legăturile păcatului, ale întunericului şi ale morţii,
Paştile sfinte fiind piatra de temelie a credinţei noastre, sărbătoarea
adevărului şi a luminii necreate care străluceşte în veci peste tot
universul şi peste toate fiinţele, mai mult decât soarele, luna şi
stelele.
Cu aceste gânduri şi simţăminte
vă îndemn pe toţi, „să ne curăţim simţurile”, să alungăm din mintea şi
din sufletul nostru întunericul răutăţii, al egoismului şi al plăcerilor
deşarte, pentru a deveni fii ai Luminii, să credem din tot sufletul şi
din tot cugetul nostru în Hristos Domnul înviat din morţi, ca început al
învierii noastre, pentru că, aşa cum scria un Sfânt Părinte al
Bisericii, „El este iertarea, El este Paştile nostru, Paştile mântuirii
noastre, El este viaţa, învierea, lumina şi mântuirea noastră!”.
Dorindu-Vă tuturor sărbători
binecuvântate cu pace, sănătate şi întru toate bună sporire, Vă întâmpin
ca sfintele femei mironosiţe pe Sfinţii Apostoli cu salutul creştinesc:
„Hristos a Înviat!”.
Al vostru, al tuturor, de tot binele voitor,
† Nicolae
Arhiepiscop şi Mitropolit
sâmbătă, 29 martie 2014
Hristos vindecă îndoiala, boala şi nepriceperea duhovnicească
Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul) Mc. 9, 17-32
„În vremea aceea a venit un om la Iisus şi, îngenunchind înaintea Lui, I-a zis: Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are un duh mut. Şi, oriunde-l apucă, îl zdrobeşte; şi face spume la gură şi scrâşneşte din dinţi şi înţepeneşte. Şi am rugat pe ucenicii Tăi să-l scoată, dar n-au putut. Atunci El, răspunzând lor, a zis: o, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceţi-l la Mine. Şi l-au adus la Dânsul. Dar duhul, văzându-L pe Iisus, îndată l-a scuturat pe copil şi acesta, căzând la pământ, se tăvălea şi spumega. Şi l-a întrebat pe tatăl copilului: câtă vreme este de când i-a venit aceasta? Iar el a răspuns: din copilărie. Şi de multe ori l-a aruncat şi în foc şi în apă, ca să-l piardă; şi de poţi ceva, ajută-ne nouă, fie - Ţi milă de noi. Iar Iisus i-a zis: de poţi crede, toate sunt cu putinţă pentru cel credincios. Atunci tatăl copilului a strigat cu lacrimi şi I-a zis: cred, Doamne, ajută necredinţei mele! Văzând că dă năvală poporul, Iisus a certat duhul cel necurat, zicându-i: duh mut şi surd, Eu îţi poruncesc: ieşi afară din copil şi să nu mai intri în el! Atunci duhul, răcnind şi scuturându-l cu putere, a ieşit afară, iar copilul a rămas ca mort, încât mulţi ziceau că a murit. Dar Iisus, apucându-l de mână, l-a ridicat, şi el s-a sculat în picioare. După ce a intrat Iisus în casă, ucenicii Săi L-au întrebat deoparte: pentru ce noi n-am putut să-l izgonim? Iar Dânsul le-a zis: acest neam de diavoli cu nimic nu poate fi izgonit, decât numai cu rugăciune şi cu post. Ieşind apoi de acolo, treceau ei prin Galileea, iar Iisus nu voia să ştie nimeni. Căci învăţa pe ucenicii Săi şi le spunea că Fiul Omului Se va da în mâinile oamenilor şi-L vor omorî, iar după ce-L vor omorî, a treia zi va învia. Dar ei nu înţelegeau cuvântul şi se temeau să-L întrebe.“
Evanghelia vindecării demonizatului a fost rânduită de Biserică să fie citită în duminica a IV-a din Sfântul şi Marele Post al Paştilor. Este numită şi Duminica Sfântului Ioan Scărarul, pentru că în această duminică se face în mod deosebit pomenirea Sfântului Ioan Scărarul, deşi el este pomenit în fiecare an în data de 30 martie.
Evanghelia ne arată în mod concentrat trei mari lucrări pe care le-a săvârşit Mântuitorul Iisus Hristos, şi anume: a vindecat de necredinţă sau de îndoială pe tatăl copilului bolnav, a vindecat pe copil de boală şi a vindecat pe ucenicii Săi de nepricepere duhovnicească privind izgonirea demonilor din om.
Slăbirea credinţei întăreşte lucrarea diavolului asupra omului
Evanghelia evidenţiază, pe de o parte, cât de multă suferinţă a întâlnit Iisus Hristos în acest copil care era chinuit de demon şi cât de puţină credinţă a întâlnit la tatăl lui. Multă suferinţă, pe de o parte, şi puţina credinţă, pe de altă parte. De aceea, Mântuitorul Iisus Hristos, îndată ce aude pe tatăl copilului bolnav zicând „Am încercat să îl aduc la ucenicii Tăi şi l-am adus, dar ei nu l-au putut vindeca“, S-a tulburat pentru că ştia pricina nevindecării copilului, şi anume credinţa slabă a tatălui şi nepriceperea duhovnicească a ucenicilor. Totuşi Iisus nu l-a mustrat pe tatăl copilului în mod direct, ca să nu mai adauge la multa lui suferinţă şi durerea mustrării, ci, pentru că tatăl copilului făcea parte din poporul evreu care s-a împărţit în două, adică unii Îl acceptau pe Hristos crezând în El, iar alţii se îndoiau de puterea Lui, Mântuitorul a zis: „O, neam necredincios şi îndărătnic! Până când voi fi cu voi, până când vă voi mai răbda?”
Prin aceasta, Mântuitorul Iisus Hristos vrea să ne arate, indirect, că foarte adesea diavolii au putere asupra oamenilor doar când slăbeşte credinţa în popor. Cu cât slăbeşte mai mult credinţa în popor, cu atât demonii au mai multă putere asupra oamenilor, făcându-i, prin suferinţă, să cârtească, să se răzvrătească sau să hulească pe Dumnezeu. Mai ales când suferă un copil nevinovat. Cea dintâi atitudine pe care poate să o aibă cineva slab în credinţă este revolta sau răzvrătirea. Sfinţii Părinţi ai Bisericii - mai ales Sfântul Ioan Gură de Aur -tâlcuind această Evanghelie spun că, adesea, demonii chinuie pe oameni şi produc boli şi suferinţe sau încercări, ca oamenii să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu, să hulească pe Dumnezeu, mai mult decât să se apropie de El sau să-I ceară ajutorul Său.
Mustrarea Domnului nu înseamnă micşorarea milei Lui faţă de om
Când însă a văzut suferinţa copilului, Mântuitorul Iisus Hristos a zis: „Aduceţi-l la Mine“. Deci şi atunci când mustra pe cei prezenţi pentru necredinţa lor, Iisus rămânea în starea de iubire faţă de om. Mustrarea Lui nu înseamnă diminuarea milostivirii Lui faţă de omul în suferinţă.Iar după ce l-au adus pe copilul chinuit de duhuri rele mai aproape de Iisus, Mântuitorul l-a întrebat pe tatăl copilului de câtă vreme i se întâmplă copilului această chinuire încât este aruncat când în foc, când în apă, trântit la pământ. Atunci tatăl copilului a răspuns: din pruncie, deci de multă vreme. Întrucât Mântuitorul l-a întrebat despre vremea suferinţei copilului, tatăl acestuia a zis cu o anumită nădejde firavă în suflet: „De poţi face ceva, ajută-ne, fie-Ţi milă de noi.“ Acest dacă poţi face ceva exprima o credinţă slabă şi o speranţă firavă, întrucât tatăl copilului a văzut că ucenicii Mântuitorului nu au putut vindeca pe copilul său. Prompt, mustrător, şi totuşi încurajator, Iisus i-a răspuns: „De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui care crede“.
În acel moment, tatăl copilului a simţit mustrarea Mântuitorului în mod direct, pentru că i-a fost adresată lui, personal, nu în general mulţimii care asculta. Atunci tatăl copilului şi-a recunoscut vina, adică puţina lui credinţă, şi, căzând în genunchi, cu lacrimi în ochi, a strigat: „Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!“. Prin aceasta, sărmanul tată s-a pocăit de îndoială, de necredinţă sau, mai precis, de credinţă slabă şi, cu multă smerenie, proprie căinţei, a zis: Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!“.
Pocăinţa şi multa smerenie ale tatălui aduc vindecarea fiului bolnav
În partea primă a cuvintelor sale, tatăl copilului bolnav arată că s-a întărit în credinţă, iar în partea a doua el a recunoscut că s-a întărit în smerenie, recunoscând că nu a avut credinţa suficient de tare pentru a fi vindecat copilul său. Vedem în cuvintele tatălui sărman două atitudini complementare din punctul de vedere duhovnicesc, ca schimbare de atitudine şi de stare duhovnicească. Mai întâi, lacrimile arată starea lui de căinţă pentru credinţă puţină, sau credinţă amestecată cu îndoială, şi cuvintele „Cred, Doamne“ arată dorinţa lui de a-şi întări credinţa. Iar cuvintele „ajută necredinţei mele!“ arată pocăinţa, smerenia lui. Căci nu a mai zis: ajută credinţei mele puţine, ci a numit puţina lui credinţă necredinţă. Şi îndată după ce Iisus a îndreptat pe acest om şi l-a întărit în credinţă, i-a vindecat copilul, poruncind demonului care chinuia pe copil: „Ieşi din el şi să nu mai intri în el“. În clipa aceea, demonul l-a zguduit pe copil foarte puternic şi l-a aruncat la pământ. Însă el zăcea la pământ, încât unii credeau că el murise. Dar Iisus l-a luat de mână, l-a ridicat în picioare şi l-a dăruit tatălui său. Iar copilul a fost vindecat pentru totdeauna.
Tatăl compătimitor devine glasul suferinţei copilului posedat de demoni
Când a văzut căinţa lui până la lacrimi şi mărturisirea întru smerenie a necredinţei sale, dar şi dorinţa de a crede mai puternic, şi efortul său, Mântuitorul Iisus Hristos a împlinit dorinţa acestui tată sărman, care nu a zis „ajută pe copilul meu“ sau „fie-Ţi milă de el“, ci a zis „ajută-ne, fie-Ţi milă de noi“. Deşi suferea doar copilul, toată suferinţa lui se transfera şi tatălui său. Toată suferinţa copilului era împărtăşită şi de tatăl său. Copilul era bolnav, dar tatăl lui s-a făcut glasul suferinţei copilului chinuit de un duh mut şi surd. Şi, pentru că era stăpânit de un duh mut şi surd, copilul nici nu putea să articuleze vreun cuvânt, să-şi exprime suferinţa. Tatăl devine glasul suferinţei copilului. De aceea foloseşte pluralul: „Ajută-ne, fie-Ţi milă de noi“. Mântuitorul Hristos, văzând rugăciune fierbinte şi credinţă puternică, a poruncit duhului necurat să iasă din acel copil şi să nu mai intre niciodată. Iar duhul a ieşit din copil, însă copilul era căzut la pământ ca şi când ar fi fost mort. Atunci Mântuitorul l-a ridicat şi l-a dăruit tatălui său. Numai acum tatăl îl are pe copil cu adevărat. Cât era bolnav şi posedat de duhul necurat, duhul necurat stăpânea peste copil. Vedem deci cum Mântuitorul Iisus Hristos are milă şi de tatăl copilului, care se pocăieşte recunoscându-şi puţina lui credinţă, dar şi de copil, pe care îl eliberează de duhul necurat ce îl chinuia şi căruia îi redă sănătatea - îl redă pe copil tatălui său şi arată lumii milostivirea Lui cea vindecătoare.
Hristos descoperă ucenicilor ştiinţa vindecării de demoni
Evanghelia ne spune că, după ce Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în casă, ucenicii Lui erau nedumeriţi şi se întrebau - în sinea lor şi între ei - de ce nu au putut ei înşişi să scoată demonul din copilul suferind. Apoi, prinzând curaj, în taină, L-au întrebat pe Mântuitorul: „De ce nu am putut noi să scoatem pe diavolul din acel copil?“ Iar Mântuitorul, ca un Învăţător înţelept, le-a spus ceea ce le lipsea, le-a arătat ştiinţa vindecării de demoni a oamenilor prin rugăciune şi prin post. Ei primiseră de la Mântuitorul Iisus Hristos puterea de a scoate duhuri necurate şi de a vindeca orice boală şi neputinţă din popor, dar nu înţelegeau de ce această putere nu devenise operantă, de ce nu devenise lucrătoare. Atunci Mântuitorul Hristos îi vindecă de nepriceperea lor duhovnicească în a lucra izbăvirea omului de puterea demonică: nu este suficient să porunceşti demonilor ca să iasă afară din omul pe care îl chinuie, ci trebuie să fii încărcat cu putere dumnezeiască, şi nu doar în cuvinte, ci în toată fiinţa ta. Trebuie să fii plin de Duhul Sfânt ca să poţi alunga duhurile cele rele din oamenii chinuiţi de acestea. Iar Duhul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt, se dobândeşte prin rugăciune, prin cerere, prin stăruinţă, prin invocare a harului lui Dumnezeu, a ajutorului Lui şi prin postire. Când omul posteşte, se smereşte şi când se smereşte mai mult, rugăciunea sa devine fierbinte. Prin smerenie se goleşte de sine, de egoism, şi se umple de prezenţa iubitoare şi mântuitoare a lui Dumnezeu.
Demonii se tem de smerenie şi de prezenţa Duhului Sfânt
Apostolii învaţă de la Mântuitorul Iisus Hristos că nu este suficient să poruncească demonilor ca să iasă din copil, ci trebuie să fie în stare de legătură vie cu Dumnezeu prin rugăciune şi prin post, întrucât demonii nu se tem nici de discursuri, nici de cuvinte frumoase, nici de cuvinte aspre sau autoritare, ci se tem de smerenie, deoarece ei sunt mândri, şi se tem de prezenţa Duhului Sfânt în om, Duhul Cel Sfânt al lui Dumnezeu, Care singur poate alunga duhurile rele din oameni. Prin această învăţătură, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată cât de necesară, de vie şi de puternică, de eliberatoare - de patimi drăceşti, de duhuri necurate, de boală şi neputinţă - este rugăciunea unită cu postul. În mod voit Biserica a ales această lectură din Evanghelia după Sfântul Marcu, ca să ne arate că în perioada Postului Mare avem nevoie de rugăciune fierbinte, de postire multă adăugată la credinţa puternică.
Postirea schimbă setea şi foamea noastră fizice în foame şi sete după Dumnezeu
Sfinţii Părinţi, rugători şi postitori, care se luptau mult cu patimile egoiste, numesc patimile acestea „demoni“ sau „duhuri rele“. De pildă, ei numesc lăcomia „demonul lăcomiei“. Pentru a înţelege această vorbire a lor, trebuie să înţelegem mai întâi lupta lor. Ei au văzut că, foarte adesea, demonii folosesc slăbiciunile trupului şi ale sufletului spre a-l îndepărta pe om de Dumnezeu. Într-o rugăciune către Mântuitorul Iisus Hristos, Sfântul Isaac Sirul spune: „Doamne, nu am fiică, ci trup, care cumplit se îndrăceşte.“ Prin această luptă cu patimile, cu ispitele, care nu vin doar de la trup, ci şi de la duhurile necurate, invidioase pe om, pentru că omul se apropie de Dumnezeu, Sfinţii Părinţi ne învaţă cât de mare este puterea rugăciunii unite cu postul. Postirea schimbă setea şi foamea noastră fizice în foame şi sete duhovniceşti, după Dumnezeu. Dacă ne hrănim cu prezenţa lui Dumnezeu din rugăciune, din citirea Sfintelor Scripturi, din vorbirea duhovnicească, din fapta de milostenie, atunci devenim puternici, pentru că puterea sau harul lui Dumnezeu ne ajută să biruim patimile şi ispitele care vin de la demoni prin slăbiciunile firii noastre păcătoase.
În plus, Evanghelia din această duminică ne arată şi grija părinţilor pentru copii. Tatăl copilului bolnav, chiar dacă a avut la început o credinţă mai slabă, amestecată cu îndoială, din cauza suferinţei copilului, pe care o împărtăşea şi el, a venit la Hristos, iar Hristos Domnul lui i-a întărit credinţa şi copilului i-a luat suferinţa. Aici vedem cum Hristos Domnul cheamă pe toţi părinţii, care au copii bolnavi sau chinuiţi de rele, să vină la El, cerând ajutorul Lui.
De aceea, Evanghelia duminicii a IV-a din Postul Sfintelor Paşti este una a vindecării, a speranţei cultivate prin credinţă întărită şi prin rugăciune fierbinte însoţită de post.
Sfântul Ioan Scărarul, dascăl al rugăciunii şi al pocăinţei
Duminica a IV-a din Sfântul şi Marele Post al Paştilor este unită cu pomenirea Sfântului Ioan Scărarul. Acesta a trecut la Domnul în anul 649, trăind în ultima parte a secolului al VI-lea şi prima parte a secolului al VII-lea.
Sfântul Ioan Scărarul a fost un dascăl al rugăciunii, al ostenelilor, al nevoinţei şi al pocăinţei. În cartea sa numită Scara virtuţilor sau Scara Paradisului ne arată cum trebuie să ne eliberăm de patimi şi să dobândim virtuţile, iar smerenia şi iubirea sunt virtuţile cele mai mari pe care el le descrie în cartea sa. Sfântul Ioan Scărarul, ca dascăl al virtuţilor dobândite prin credinţă puternică, prin post şi rugăciune, este un dascăl al întregii creştinătăţi. Cartea lui, Scara, a fost citită ca un manual de viaţă duhovnicească secole de-a rândul, în mediul monahal. Şi astăzi, în unele mănăstiri, este citită mai cu seamă în perioada postului. În cuvinte simple, dar cu un conţinut foarte adânc, Sfântul Ioan Scărarul ne arată lupta duhovnicească din suflet, din minte şi din inimă a celui care se străduieşte să urce spre Dumnezeu prin împlinirea poruncilor dumnezeieşti, prin curăţirea de patimi. Sfântul Ioan Scărarul este numit în cântările acestei duminici el însuşi „scară a virtuţilor“, „lauda monahilor“, „luminător şi călăuzitor pe drumul mântuirii“.
Pocăinţa, smerenia, lacrimile, toate nevoinţele de care se face pomenire în Scara Sfântului Ioan au ca scop curăţirea noastră de patimi şi creşterea noastră în virtuţi. Aceste virtuţi sunt adunate în suflet ca flori de lumină pentru a le oferi Mântuitorului Iisus Hristos în lumina Sfintelor Paşti. Sfântul Ioan Scărarul, dascăl al rugăciunii, al postirii, al pocăinţei, este nu numai lăudat în cântările Utreniei acestei duminici, ci este şi chemat să se roage pentru noi. El e nu numai un model, o icoană duhovnicească, ci şi un rugător pentru noi. De aceea, noi îl rugăm pe Sfântul Ioan Scărarul să ne ajute să simţim puterea lui Hristos Care l-a vindecat pe copilul demonizat îndrăcit şi să vindece sufletele şi trupurile noastre de toată patima, de toată ispita, de toată nevoia şi să ne dăruiască bucuria vindecării pe care a simţit-o tatăl copilului vindecat şi copilul însuşi, spre salva lui Dumnezeu şi mântuirea noastră. Amin.
† DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
„În vremea aceea a venit un om la Iisus şi, îngenunchind înaintea Lui, I-a zis: Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are un duh mut. Şi, oriunde-l apucă, îl zdrobeşte; şi face spume la gură şi scrâşneşte din dinţi şi înţepeneşte. Şi am rugat pe ucenicii Tăi să-l scoată, dar n-au putut. Atunci El, răspunzând lor, a zis: o, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceţi-l la Mine. Şi l-au adus la Dânsul. Dar duhul, văzându-L pe Iisus, îndată l-a scuturat pe copil şi acesta, căzând la pământ, se tăvălea şi spumega. Şi l-a întrebat pe tatăl copilului: câtă vreme este de când i-a venit aceasta? Iar el a răspuns: din copilărie. Şi de multe ori l-a aruncat şi în foc şi în apă, ca să-l piardă; şi de poţi ceva, ajută-ne nouă, fie - Ţi milă de noi. Iar Iisus i-a zis: de poţi crede, toate sunt cu putinţă pentru cel credincios. Atunci tatăl copilului a strigat cu lacrimi şi I-a zis: cred, Doamne, ajută necredinţei mele! Văzând că dă năvală poporul, Iisus a certat duhul cel necurat, zicându-i: duh mut şi surd, Eu îţi poruncesc: ieşi afară din copil şi să nu mai intri în el! Atunci duhul, răcnind şi scuturându-l cu putere, a ieşit afară, iar copilul a rămas ca mort, încât mulţi ziceau că a murit. Dar Iisus, apucându-l de mână, l-a ridicat, şi el s-a sculat în picioare. După ce a intrat Iisus în casă, ucenicii Săi L-au întrebat deoparte: pentru ce noi n-am putut să-l izgonim? Iar Dânsul le-a zis: acest neam de diavoli cu nimic nu poate fi izgonit, decât numai cu rugăciune şi cu post. Ieşind apoi de acolo, treceau ei prin Galileea, iar Iisus nu voia să ştie nimeni. Căci învăţa pe ucenicii Săi şi le spunea că Fiul Omului Se va da în mâinile oamenilor şi-L vor omorî, iar după ce-L vor omorî, a treia zi va învia. Dar ei nu înţelegeau cuvântul şi se temeau să-L întrebe.“
Evanghelia vindecării demonizatului a fost rânduită de Biserică să fie citită în duminica a IV-a din Sfântul şi Marele Post al Paştilor. Este numită şi Duminica Sfântului Ioan Scărarul, pentru că în această duminică se face în mod deosebit pomenirea Sfântului Ioan Scărarul, deşi el este pomenit în fiecare an în data de 30 martie.
Evanghelia ne arată în mod concentrat trei mari lucrări pe care le-a săvârşit Mântuitorul Iisus Hristos, şi anume: a vindecat de necredinţă sau de îndoială pe tatăl copilului bolnav, a vindecat pe copil de boală şi a vindecat pe ucenicii Săi de nepricepere duhovnicească privind izgonirea demonilor din om.
Slăbirea credinţei întăreşte lucrarea diavolului asupra omului
Evanghelia evidenţiază, pe de o parte, cât de multă suferinţă a întâlnit Iisus Hristos în acest copil care era chinuit de demon şi cât de puţină credinţă a întâlnit la tatăl lui. Multă suferinţă, pe de o parte, şi puţina credinţă, pe de altă parte. De aceea, Mântuitorul Iisus Hristos, îndată ce aude pe tatăl copilului bolnav zicând „Am încercat să îl aduc la ucenicii Tăi şi l-am adus, dar ei nu l-au putut vindeca“, S-a tulburat pentru că ştia pricina nevindecării copilului, şi anume credinţa slabă a tatălui şi nepriceperea duhovnicească a ucenicilor. Totuşi Iisus nu l-a mustrat pe tatăl copilului în mod direct, ca să nu mai adauge la multa lui suferinţă şi durerea mustrării, ci, pentru că tatăl copilului făcea parte din poporul evreu care s-a împărţit în două, adică unii Îl acceptau pe Hristos crezând în El, iar alţii se îndoiau de puterea Lui, Mântuitorul a zis: „O, neam necredincios şi îndărătnic! Până când voi fi cu voi, până când vă voi mai răbda?”
Prin aceasta, Mântuitorul Iisus Hristos vrea să ne arate, indirect, că foarte adesea diavolii au putere asupra oamenilor doar când slăbeşte credinţa în popor. Cu cât slăbeşte mai mult credinţa în popor, cu atât demonii au mai multă putere asupra oamenilor, făcându-i, prin suferinţă, să cârtească, să se răzvrătească sau să hulească pe Dumnezeu. Mai ales când suferă un copil nevinovat. Cea dintâi atitudine pe care poate să o aibă cineva slab în credinţă este revolta sau răzvrătirea. Sfinţii Părinţi ai Bisericii - mai ales Sfântul Ioan Gură de Aur -tâlcuind această Evanghelie spun că, adesea, demonii chinuie pe oameni şi produc boli şi suferinţe sau încercări, ca oamenii să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu, să hulească pe Dumnezeu, mai mult decât să se apropie de El sau să-I ceară ajutorul Său.
Mustrarea Domnului nu înseamnă micşorarea milei Lui faţă de om
Când însă a văzut suferinţa copilului, Mântuitorul Iisus Hristos a zis: „Aduceţi-l la Mine“. Deci şi atunci când mustra pe cei prezenţi pentru necredinţa lor, Iisus rămânea în starea de iubire faţă de om. Mustrarea Lui nu înseamnă diminuarea milostivirii Lui faţă de omul în suferinţă.Iar după ce l-au adus pe copilul chinuit de duhuri rele mai aproape de Iisus, Mântuitorul l-a întrebat pe tatăl copilului de câtă vreme i se întâmplă copilului această chinuire încât este aruncat când în foc, când în apă, trântit la pământ. Atunci tatăl copilului a răspuns: din pruncie, deci de multă vreme. Întrucât Mântuitorul l-a întrebat despre vremea suferinţei copilului, tatăl acestuia a zis cu o anumită nădejde firavă în suflet: „De poţi face ceva, ajută-ne, fie-Ţi milă de noi.“ Acest dacă poţi face ceva exprima o credinţă slabă şi o speranţă firavă, întrucât tatăl copilului a văzut că ucenicii Mântuitorului nu au putut vindeca pe copilul său. Prompt, mustrător, şi totuşi încurajator, Iisus i-a răspuns: „De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui care crede“.
În acel moment, tatăl copilului a simţit mustrarea Mântuitorului în mod direct, pentru că i-a fost adresată lui, personal, nu în general mulţimii care asculta. Atunci tatăl copilului şi-a recunoscut vina, adică puţina lui credinţă, şi, căzând în genunchi, cu lacrimi în ochi, a strigat: „Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!“. Prin aceasta, sărmanul tată s-a pocăit de îndoială, de necredinţă sau, mai precis, de credinţă slabă şi, cu multă smerenie, proprie căinţei, a zis: Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!“.
Pocăinţa şi multa smerenie ale tatălui aduc vindecarea fiului bolnav
În partea primă a cuvintelor sale, tatăl copilului bolnav arată că s-a întărit în credinţă, iar în partea a doua el a recunoscut că s-a întărit în smerenie, recunoscând că nu a avut credinţa suficient de tare pentru a fi vindecat copilul său. Vedem în cuvintele tatălui sărman două atitudini complementare din punctul de vedere duhovnicesc, ca schimbare de atitudine şi de stare duhovnicească. Mai întâi, lacrimile arată starea lui de căinţă pentru credinţă puţină, sau credinţă amestecată cu îndoială, şi cuvintele „Cred, Doamne“ arată dorinţa lui de a-şi întări credinţa. Iar cuvintele „ajută necredinţei mele!“ arată pocăinţa, smerenia lui. Căci nu a mai zis: ajută credinţei mele puţine, ci a numit puţina lui credinţă necredinţă. Şi îndată după ce Iisus a îndreptat pe acest om şi l-a întărit în credinţă, i-a vindecat copilul, poruncind demonului care chinuia pe copil: „Ieşi din el şi să nu mai intri în el“. În clipa aceea, demonul l-a zguduit pe copil foarte puternic şi l-a aruncat la pământ. Însă el zăcea la pământ, încât unii credeau că el murise. Dar Iisus l-a luat de mână, l-a ridicat în picioare şi l-a dăruit tatălui său. Iar copilul a fost vindecat pentru totdeauna.
Tatăl compătimitor devine glasul suferinţei copilului posedat de demoni
Când a văzut căinţa lui până la lacrimi şi mărturisirea întru smerenie a necredinţei sale, dar şi dorinţa de a crede mai puternic, şi efortul său, Mântuitorul Iisus Hristos a împlinit dorinţa acestui tată sărman, care nu a zis „ajută pe copilul meu“ sau „fie-Ţi milă de el“, ci a zis „ajută-ne, fie-Ţi milă de noi“. Deşi suferea doar copilul, toată suferinţa lui se transfera şi tatălui său. Toată suferinţa copilului era împărtăşită şi de tatăl său. Copilul era bolnav, dar tatăl lui s-a făcut glasul suferinţei copilului chinuit de un duh mut şi surd. Şi, pentru că era stăpânit de un duh mut şi surd, copilul nici nu putea să articuleze vreun cuvânt, să-şi exprime suferinţa. Tatăl devine glasul suferinţei copilului. De aceea foloseşte pluralul: „Ajută-ne, fie-Ţi milă de noi“. Mântuitorul Hristos, văzând rugăciune fierbinte şi credinţă puternică, a poruncit duhului necurat să iasă din acel copil şi să nu mai intre niciodată. Iar duhul a ieşit din copil, însă copilul era căzut la pământ ca şi când ar fi fost mort. Atunci Mântuitorul l-a ridicat şi l-a dăruit tatălui său. Numai acum tatăl îl are pe copil cu adevărat. Cât era bolnav şi posedat de duhul necurat, duhul necurat stăpânea peste copil. Vedem deci cum Mântuitorul Iisus Hristos are milă şi de tatăl copilului, care se pocăieşte recunoscându-şi puţina lui credinţă, dar şi de copil, pe care îl eliberează de duhul necurat ce îl chinuia şi căruia îi redă sănătatea - îl redă pe copil tatălui său şi arată lumii milostivirea Lui cea vindecătoare.
Hristos descoperă ucenicilor ştiinţa vindecării de demoni
Evanghelia ne spune că, după ce Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în casă, ucenicii Lui erau nedumeriţi şi se întrebau - în sinea lor şi între ei - de ce nu au putut ei înşişi să scoată demonul din copilul suferind. Apoi, prinzând curaj, în taină, L-au întrebat pe Mântuitorul: „De ce nu am putut noi să scoatem pe diavolul din acel copil?“ Iar Mântuitorul, ca un Învăţător înţelept, le-a spus ceea ce le lipsea, le-a arătat ştiinţa vindecării de demoni a oamenilor prin rugăciune şi prin post. Ei primiseră de la Mântuitorul Iisus Hristos puterea de a scoate duhuri necurate şi de a vindeca orice boală şi neputinţă din popor, dar nu înţelegeau de ce această putere nu devenise operantă, de ce nu devenise lucrătoare. Atunci Mântuitorul Hristos îi vindecă de nepriceperea lor duhovnicească în a lucra izbăvirea omului de puterea demonică: nu este suficient să porunceşti demonilor ca să iasă afară din omul pe care îl chinuie, ci trebuie să fii încărcat cu putere dumnezeiască, şi nu doar în cuvinte, ci în toată fiinţa ta. Trebuie să fii plin de Duhul Sfânt ca să poţi alunga duhurile cele rele din oamenii chinuiţi de acestea. Iar Duhul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt, se dobândeşte prin rugăciune, prin cerere, prin stăruinţă, prin invocare a harului lui Dumnezeu, a ajutorului Lui şi prin postire. Când omul posteşte, se smereşte şi când se smereşte mai mult, rugăciunea sa devine fierbinte. Prin smerenie se goleşte de sine, de egoism, şi se umple de prezenţa iubitoare şi mântuitoare a lui Dumnezeu.
Demonii se tem de smerenie şi de prezenţa Duhului Sfânt
Apostolii învaţă de la Mântuitorul Iisus Hristos că nu este suficient să poruncească demonilor ca să iasă din copil, ci trebuie să fie în stare de legătură vie cu Dumnezeu prin rugăciune şi prin post, întrucât demonii nu se tem nici de discursuri, nici de cuvinte frumoase, nici de cuvinte aspre sau autoritare, ci se tem de smerenie, deoarece ei sunt mândri, şi se tem de prezenţa Duhului Sfânt în om, Duhul Cel Sfânt al lui Dumnezeu, Care singur poate alunga duhurile rele din oameni. Prin această învăţătură, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată cât de necesară, de vie şi de puternică, de eliberatoare - de patimi drăceşti, de duhuri necurate, de boală şi neputinţă - este rugăciunea unită cu postul. În mod voit Biserica a ales această lectură din Evanghelia după Sfântul Marcu, ca să ne arate că în perioada Postului Mare avem nevoie de rugăciune fierbinte, de postire multă adăugată la credinţa puternică.
Postirea schimbă setea şi foamea noastră fizice în foame şi sete după Dumnezeu
Sfinţii Părinţi, rugători şi postitori, care se luptau mult cu patimile egoiste, numesc patimile acestea „demoni“ sau „duhuri rele“. De pildă, ei numesc lăcomia „demonul lăcomiei“. Pentru a înţelege această vorbire a lor, trebuie să înţelegem mai întâi lupta lor. Ei au văzut că, foarte adesea, demonii folosesc slăbiciunile trupului şi ale sufletului spre a-l îndepărta pe om de Dumnezeu. Într-o rugăciune către Mântuitorul Iisus Hristos, Sfântul Isaac Sirul spune: „Doamne, nu am fiică, ci trup, care cumplit se îndrăceşte.“ Prin această luptă cu patimile, cu ispitele, care nu vin doar de la trup, ci şi de la duhurile necurate, invidioase pe om, pentru că omul se apropie de Dumnezeu, Sfinţii Părinţi ne învaţă cât de mare este puterea rugăciunii unite cu postul. Postirea schimbă setea şi foamea noastră fizice în foame şi sete duhovniceşti, după Dumnezeu. Dacă ne hrănim cu prezenţa lui Dumnezeu din rugăciune, din citirea Sfintelor Scripturi, din vorbirea duhovnicească, din fapta de milostenie, atunci devenim puternici, pentru că puterea sau harul lui Dumnezeu ne ajută să biruim patimile şi ispitele care vin de la demoni prin slăbiciunile firii noastre păcătoase.
În plus, Evanghelia din această duminică ne arată şi grija părinţilor pentru copii. Tatăl copilului bolnav, chiar dacă a avut la început o credinţă mai slabă, amestecată cu îndoială, din cauza suferinţei copilului, pe care o împărtăşea şi el, a venit la Hristos, iar Hristos Domnul lui i-a întărit credinţa şi copilului i-a luat suferinţa. Aici vedem cum Hristos Domnul cheamă pe toţi părinţii, care au copii bolnavi sau chinuiţi de rele, să vină la El, cerând ajutorul Lui.
De aceea, Evanghelia duminicii a IV-a din Postul Sfintelor Paşti este una a vindecării, a speranţei cultivate prin credinţă întărită şi prin rugăciune fierbinte însoţită de post.
Sfântul Ioan Scărarul, dascăl al rugăciunii şi al pocăinţei
Duminica a IV-a din Sfântul şi Marele Post al Paştilor este unită cu pomenirea Sfântului Ioan Scărarul. Acesta a trecut la Domnul în anul 649, trăind în ultima parte a secolului al VI-lea şi prima parte a secolului al VII-lea.
Sfântul Ioan Scărarul a fost un dascăl al rugăciunii, al ostenelilor, al nevoinţei şi al pocăinţei. În cartea sa numită Scara virtuţilor sau Scara Paradisului ne arată cum trebuie să ne eliberăm de patimi şi să dobândim virtuţile, iar smerenia şi iubirea sunt virtuţile cele mai mari pe care el le descrie în cartea sa. Sfântul Ioan Scărarul, ca dascăl al virtuţilor dobândite prin credinţă puternică, prin post şi rugăciune, este un dascăl al întregii creştinătăţi. Cartea lui, Scara, a fost citită ca un manual de viaţă duhovnicească secole de-a rândul, în mediul monahal. Şi astăzi, în unele mănăstiri, este citită mai cu seamă în perioada postului. În cuvinte simple, dar cu un conţinut foarte adânc, Sfântul Ioan Scărarul ne arată lupta duhovnicească din suflet, din minte şi din inimă a celui care se străduieşte să urce spre Dumnezeu prin împlinirea poruncilor dumnezeieşti, prin curăţirea de patimi. Sfântul Ioan Scărarul este numit în cântările acestei duminici el însuşi „scară a virtuţilor“, „lauda monahilor“, „luminător şi călăuzitor pe drumul mântuirii“.
Pocăinţa, smerenia, lacrimile, toate nevoinţele de care se face pomenire în Scara Sfântului Ioan au ca scop curăţirea noastră de patimi şi creşterea noastră în virtuţi. Aceste virtuţi sunt adunate în suflet ca flori de lumină pentru a le oferi Mântuitorului Iisus Hristos în lumina Sfintelor Paşti. Sfântul Ioan Scărarul, dascăl al rugăciunii, al postirii, al pocăinţei, este nu numai lăudat în cântările Utreniei acestei duminici, ci este şi chemat să se roage pentru noi. El e nu numai un model, o icoană duhovnicească, ci şi un rugător pentru noi. De aceea, noi îl rugăm pe Sfântul Ioan Scărarul să ne ajute să simţim puterea lui Hristos Care l-a vindecat pe copilul demonizat îndrăcit şi să vindece sufletele şi trupurile noastre de toată patima, de toată ispita, de toată nevoia şi să ne dăruiască bucuria vindecării pe care a simţit-o tatăl copilului vindecat şi copilul însuşi, spre salva lui Dumnezeu şi mântuirea noastră. Amin.
† DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
sâmbătă, 1 februarie 2014
Intampinarea Domnului
Intampinarea Domnului
numita in popor si Stretenia (dupa numele vechi slavon) este
sarbatoarea anuala a zilei in care Sfanta Fecioara Maria, conformandu-se
legii (Lev. 12, 8), s-a suit la templul din Ierusalim, la 40 de zile
dupa Nasterea Domnului, pentru curatirea ei, cand dumnezeiescul Prunc a
fost intampinat si tinut in brate de batranul si Dreptul Simeon (Luca 2,
22 s.u.). Ea se serbeaza deci la 40 de zile dupa Nastere, adica la 2
februarie. La ortodocsi, accentul sarbatorii se pune pe persoana
dumnezeiescului Prunc si de aceea e numita Intampinarea Domnului (de
catre Simeon), fiind trecuta intre sarbatorile Mantuitorului, pe cand la
catolici, pe primul plan sta persoana Preacuratei Fecioare, care a
venit la templu pentru curatirea ei, dupa lege. De aceea, la ei
sarbatoarea se numeste Curatirea Sfintei Marii (Festum Purificationis
Beatae Mariae Virginis) si e trecuta intre sarbatorile Maicii Domnului.
Vechimea acestei sarbatori nu e asa de
mare ca a celorlalte praznice imparatesti. Nu o gasim intre sarbatorile
enumerate in Constitutiile Apostolice si in Testamentum Domini. Prima
mentiune documentara despre existenta acestei sarbatori este cea din
memorialul de calatorie al pelerinei Egeria, care ia parte la ea, la
Ierusalim, in anii 382-384 si o numeste Quadragesimae de Epiphania.
Intrucat pe atunci la Ierusalim Nasterea Domnului se serba inca la 6
ianuarie, odata cu Epifania, Intampinarea era sarbatorita la 40 de zile
dupa Epifanie, adica la 14 februarie. Se atribuie, de asemenea,
Sfantului Chiril al Ierusalimului (+386) un panegiric la aceasta
sarbatoare, scris, probabil, in ultimii ani ai vietii sale.
Marturiile despre existenta sarbatorii
se inmultesc spre sfarsitul secolului V. Pe la inceputul sec. VI, Sever
al Antiohiei (512-518) pretindea ca sarbatoarea Intampinarii ar fi fost
de curand introdusa la Ierusalim si ca era necunoscuta la Antiohia. Dar,
intre timp, s-a descoperit o omilie inedita a Sf. Ioan Gura de Aur, la
Antiohia (deci, intre 386-398), la sarbatoarea "Curatirii Mariei",
omilie care s-a dovedit autentica.
La Roma, ea a fost introdusa de papa
Gelasiu la anul 494, pentru a inlocui stravechea sarbatoare pagana a
Lupercaliilor, de la inceputul lui februarie, cand aveau loc lustratiuni
si procesiuni in jurul orasului, cu faclii aprinse, in onoarea zeului
Pan, supranumit si Lupercus, adica ucigatorul lupilor sau ocrotitorul
turmelor impotriva lupilor; era totdata si sarbatoarea fecunditatii si a
lui Februus, alt nume dat de romani zeului Saturn. Se inlocuiau astfel
conceptia si practica lustratiunilor pagane cu aceea a curatirii Sfintei
Fecioare (Purificatio Beatae Mariae Virginis, sau Praesentatio Domini),
pastrandu-se si facliile traditionale. De aceea, in Apus, aceasta
sarbatoare se mai numeste si Sarbatoarea luminilor.
La Antiohia, dupa marturia istoricului
Cedren, sarbatoarea Intampinarii s-ar fi introdus in penultimul an al
domniei imparatului Justin 1 (526), iar generalizarea ei in Rasarit s-a
facut in cursul secolului VI, incepand din anul 534, cand imparatul
Justinian a schimbat data sarbatorii de la 14 februarie la 2 februarie
(40 de zile socotite de la 25 decembrie, noua data a sarbatorii Nasterii
Domnului). Dupa unele izvoare, acesta ar fi decretat pentru prima oara
sarbatorirea, cu multa solemnitate, a Intampinarii Domnului in ziua de 2
februarie, pentru a scapa Constantinopolul si imprejurimile de
calamitatea unei epidemii si a cutremurelor care bantuiau de mai multi
ani prin acele parti.
Dintre crestinii rasariteni, numai
armenii sarbatoresc pana astazi Intampinarea Domnului tot la vechea
data, adica la 14 februarie. Avand o baza biblica, sarbatoarea
Intampinarii e respectata si la protestanti, indeosebi la evanghelici
(luterani).
A doua zi dupa sarbatoarea Intampinarii
Domnului (3 febr.), Biserica Ortodoxa cinsteste amintirea Dreptului
Simeon batranul si a Sfintei Proorocite Ana, cele doua personaje biblice
principale, care au luat parte la evenimentul istoric comemorat prin
marele praznic al Intampinarii (vezi Luca 2,25-38).
sâmbătă, 18 ianuarie 2014
Vindecarea celor zece leprosi
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.
Binecuvantati si dreptmaritori crestini ai Sfintei Biserici a Domnului nostru
Iisus Hristos,
Dumnezeiasca Evanghelie de astazi ne impartaseste o vindecare trupeasca. E vorba de vindecarea celor zece leprosi. Dar unul din cei zece vindecati – asa ne incredinteaza cuvantul aratat – s-a vindecat si sufleteste. Rugam Duhul Sfant sa ne impartaseasca lumina ca sa va impartasim adevarul cat mai adanc al dumnezeiestii descoperiri – cuvantul Evangheliei.
Binecuvantati si dreptmaritori crestini ai Sfintei Biserici a Domnului nostru
Iisus Hristos,
Dumnezeiasca Evanghelie de astazi ne impartaseste o vindecare trupeasca. E vorba de vindecarea celor zece leprosi. Dar unul din cei zece vindecati – asa ne incredinteaza cuvantul aratat – s-a vindecat si sufleteste. Rugam Duhul Sfant sa ne impartaseasca lumina ca sa va impartasim adevarul cat mai adanc al dumnezeiestii descoperiri – cuvantul Evangheliei.
Precum citim, in vremea aceea (anume cand Mantuitorul mergea spre Ierusalim, spre jertfa lui cea de bunavoie si mantuitoare),
“Intrand intr-un sat, L-au intampinat
zece leprosi care stateau departe, si care au ridicat glasul si au zis:
Iisuse, Invatatorule, fie-Ti mila de noi! Si vazandu-i, El le-a zis:
Mergeti si aratati-va preotilor. Dar, pe cand ei se duceau, s-au
curatit. Iar unul dintre ei, vazand ca s-a vindecat, s-a intors cu glas
mare slavind pe Dumnezeu. Si a cazut cu fata la pamant la picioarele lui
Iisus, multumindu-I. Si acela era samarinean. Si raspunzand, Iisus a
zis: Au nu zece s-au curatit? Dar cei noua unde sunt? Nu s-a gasit sa se
intoarca si sa dea slava lui Dumnezeu decat numai acesta, si care este
de alt neam? Si i-a zis: Scoala-te si mergi; credinta ta te-a mantuit”.
(Luca 17, 12-19).
Cei noua s-au vindecat. Acesta primeste alt raspuns: s-a mantuit.
Cei noua s-au vindecat. Acesta primeste alt raspuns: s-a mantuit.
Avem in fata ochilor mintii imaginea
teribilei stari – intalnita de atunci pana aproape in zilele noastre – a
bolnavului de lepra. Maladia poate cunoaste o forma mai usoara, in care
apar pete pe trup, care incep sa puroieze, sau o forma mai grava, in
care organele trupului – ale fetei, ale restului trupului, maini,
picioare – incep sa se desfaca din trup. Si deodata sa simti cum mori de
viu; sa fii martor viu al descompunerii trupului tau. In starea asta sa
cugeti, sa vezi cum trupul tau parca se desface din incheieturi. Si
sa-ti pui intrebarea adanca a legaturii sufletului cu trupul.
Caci noi credem si marturisim, si acesta
este adevarul, ca sufletul e in trup si trupul e in suflet. E o unitate
de negrait. Nu trebuie sa le gandim ca doua existente radical si total
despartite, ci intr-o unitate dumnezeieasca. Judecata mai adanc: Mantuitorul,
Fiul lui Dumnezeu, “Dumnezeu-Cuvantul (Dumnezeu-Logosul,
Dumnezeu-Ratiunea, Dumnezeu-Mintea divina) trup S-a facut si S-a
salasluit printre noi si am vazut slava Lui, slava ca a Singurului
nascut din Tatal, plin de har si de adevar” (Ioan 1, 14). De aceea spun
dumnezeiestii Parinti ca omul e creat dupa chip si asemanare nu numai
prin suflet, ci si prin trup. Pecetea, se intelege, e in suflet; dar
sufletul e intr-o unitate de nedesfacut cu trupul. Sa retinem acest
adevar dumnezeiesc, etern: Fiul lui Dumnezeu S-a facut trup. Fiul lui
Dumnezeu, vesnicul Dumnezeu, Necreatul S-a unit cu creatura, S-a unit pe
veci. Caci omul n-a pastrat aceasta legatura care i-a fost incredintata
la zidire, cand Dumnezeu a suflat din El suflarea divina de viata. N-a
pastrat-o, n-a fost credincios harului. Si atunci, in Hristos se unesc
pe veci dumnezeiescul si pamantescul. Asa intelegem unirea aceasta intre
suflet si trup. Si cand spune cuvantul Evangheliei: “Am vazut slava Lui
(adica a Fiului lui Dumnezeu facut Om) stralucind, slava ca a
Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar”, gandim atunci si la
noi, la aceasta unire adanca a sufletului cu trupul. Caci sufletul,
primind har spre indumnezeire (cum de atatea ori marturisim dupa
dumnezeiestii Parinti, ca harul lui Dumnezeu se face suflet al
sufletului nostru, ca lumina a lui), face partas si trupul. Iubitilor,
ganditi-va: atunci cand suntem luminati launtric de credinta, de
nadejde, de dragoste, de o bucurie negraita – a sanatatii, a rugaciunii,
a unei fapte bune – o, Doamne, cum straluceste trupul nostru! Se
ilumineaza. Si, dimpotriva, cum pacatul – desfrau, betie si altele – te
schimonoseste, te urateste. Dante spune cum, undeva in Infern, vede
chinuit un sarman pacatos pe care sarpele il incolaceste si-l strange,
iar el se zvarcoleste; si fata lui, sarmanul, seamana cu chipul celui
rau.
Atunci, cum sa nu cugetam adanc la
aceasta legatura, intre suflet si trup, intre prezenta harului lui
Dumnezeu si prezenta raului? O gandire inalta, sublima, nu se manifesta,
nu se implineste ea, la un artist, la un savant, prin lucrul deopotriva
al sufletului si al mainilor lui? Sau rugaciunea insasi, metania pe
care o fac, semnul crucii, jertfa pe care o aduc, fapta buna pe care o
savarsesc – toate le savarsesc prin unitatea aceasta sfanta intre suflet
si trup, intre spirit si materie, in care simti ca trupul este
intr-adevar o revelatie a sufletului tau.
In stare de boala, la sarmanul lepros,
revelatia sufletului in trup e inspaimantatoare, ca la orice bolnav.
Aici e una din cele mai adanci teme ale constiintei umane, anume: nu in
sarmanul trup e taina descompunerii, ci in nefericitul suflet, in
pierderea unitatii lui. Taina tainelor este unitatea; adica lupta
impotriva descompunerii, a disolutiei mele trupesti incepe in suflet. O,
iubitilor, fiecare dintre noi, in clipa aceasta, sa constientizam, in
adancul nostru, acel virus, acel microb al raului care ne descompune
sufletul, de unde vine si descompunerea trupului si moartea insasi.
Dumnezeiescul apostol Pavel, in cuvantul
care s-a grait astazi ne invata: “Fratilor, cand se va arata Hristos,
Care este viata voastra, atunci si voi, impreuna cu El, va veti arata
intru marire (intru slava). Drept aceea omorati madularele voastre, ale
omului pamantesc (adica ale omului care vede numai in materie, numai in
trup): desfranarea, necuratia, patima, pofta cea rea, lacomia, care este
o inchinare la idoli” (Coloseni 3, 4-5). Si ce-au fost idolii daca nu
tocmai o zeificare, o indumnezeire a patimilor omenesti si a lumii
acesteia dezradacinate – in constiinta lor, nu in fiinta ei – din
Dumnezeu? Si zice iarasi Apostolul: “Acum deci lepadati si voi toate
acestea: mania, iutimea, rautatea, defaimarea, cuvantul de rusine din
gura voastra. Nu va mintiti unul pe altul, fiindca v-ati dezbracat de
omul cel vechi, dimpreuna cu faptele lui, si v-ati imbracat in omul cel
nou, care se innoieste, spre deplina cunostinta, dupa chipul Celui ce
l-a zidit (adica al Mantuitorului Hristos)” (Coloseni 3, 8-10). Tatal,
din vointa Lui dumnezeiasca ne-a zidit pe toti, prin Fiul si dupa chipul
Fiului, in Duhul Sfant. Apostolul, deci, iubitilor, ne spune acest
adevar: lepadati toate aceste forme ale raului, care va descompun! Prin
care va pierdeti unitatea adanca cu Dumnezeu si unitatea dinlauntrul
vostru. Caci nu e unitate a sufletului fara legatura cu Cel Unul
Dumnezeu; si aceasta unitate se intipareste apoi in faptura mea.
De aceea, cele doua laturi ale iubirii
sunt, asa cum le cunoastem: “Sa iubesti pe Dumnezeu din toata inima ta,
puterea ta, cugetul tau, vartutea ta, inima ta, iar pe aproapele (citim
in Vechiul Testament) ca pe tine insuti”, iar Mantuitorul a zis: “Asa sa
va iubiti unul pe altul, precum Eu v-am iubit”. Atunci, in iubire sta
unitatea. Lumina si iubirea, sensul si viata ma indumnezeiesc. Si sensul
e Dumnezeu – din Tatal in Fiul (Logosul), iar viata in Duhul Sfant.
Acestea-mi dau unitatea. Iar neiubirea si lipsa luminii dumnezeiesti,
pacatele ma descompun. Trebuie inteles acest lucru. Negrait, aici e
toata taina suferintei, bolii, stricaciunii si mortii.
Cei care ne impartasim – unii adeseori –
sa citim cu atentie rugaciunile dinaintea Sfintei Impartasanii, spre
pilda Rugaciunea a patra, a Sfantului Simeon Metafrastul: “… Ci vezi,
Doamne, smerenia mea, si-mi iarta toate pacatele mele; vezi, ca s-au
inmultit mai mult decat perii capului meu faradelegile mele. Ce rau n-am
savarsit? Ce pacat n-am facut? Ce rau nu mi-am inchipuit in sufletul
meu? Ca iata, si cu faptele am facut (si desfasoara acest tablou tragic,
ruinator, distrugator al unitatii si al fiintei mele): desfranare si
preadesfranare, mandrie, trufie, batjocura, hula, vorba desarta,
infierbantare la ras, betie, lacomie a pantecelui, mancare fara masura,
rautate, pizmuire, iubire de argint, iubire de avutie, camatarie, iubire
de mine insumi, iubire de marire, hrapire, nedreptate, agonisire de
rusine, invidie, graire de rau, faradelege; toate simtirile si toate
madularele mi le-am intinat si le-am stricat si de nici o treaba le-am
facut (daca s-au imbolnavit, ce treaba, ce fapta buna sa mai fac?),
ajungand cu totul salas diavolului”. In traducerile mai vechi: “ajungand
cu totul pravalie diavolului” – adica acolo unde isi pune el marfa lui
si de unde ii trimite si pe altii sa cumpere; ca sa devii pe urma tu
contagiune pentru cealalta lume, sa-i strici si pe ceilalti.
Sa spuna si savantii, si psihologii, si
toti analistii sufletului omenesc: toate aceste patimi, ele ma
descompun. Eu traiesc atunci – nu numai in lepra, in orice boala –
contempland tragic descompunerea trupului meu; dar, intai, descompunerea
sufletului; de acolo pleaca aceasta tragedie a sufletului.
Si de aceasta tragedie de care sufereau
cei zece leprosi i-a vindecat Mantuitorul. I-a vindecat cum? Doar
privindu-i. Aruncandu-Si asupra lor, odata cu privirea, iubirea si
cuvantul Lui: “Mergeti si aratati-va preotilor!”. Asa era legea la
evrei: preotii erau si medici; aveau pregatire la templu. Erau si
medici, de buna seama, in vremea aceea. In Vechiul Testament se spune:
“Da cinste medicului, si el e tot de la Dumnezeu”, iar Mantuitorul
spune: “N-au trebuinta cei sanatosi de doctor, ci cei bolnavi”. Asadar,
preotii aveau o dubla misiune: odata cu rugaciunea, cu darul pe care-l
primeau de la Dumnezeu, aveau si aceasta investitura deosebita, sa
constate insanatosirea suferinzilor si sa-i declare, deci, in fata
multimii, a poporului, de acum curatiti, sanatosi, ca ei sa poata intra
in comunitate, in societate. Caci altfel, precum stim, erau izolati. Si
trebuia, cand se apropiau oameni de ei, sa strige: “Necurat! Necurat!”;
iar in sinagoga li se crea un loc special, unde erau acceptati, totusi.
In aceasta stare tragica, de moarte vie, Mantuitorul rosteste doar
cuvantul: “Aratati-va preotilor!”. Ei merg sa se arate. Pe cale s-au
vindecat. Preotii au constatat. Si, amanunt atat de revelator: unul
dintre leprosi se intoarce si vine la Mantuitorul, Ii cade in genunchi,
se pleaca si “da slava lui Dumnezeu”, Ii multumeste. Iar Mantuitorul
rosteste: “Au nu toti zece s-au vindecat? Dar cei noua unde sunt? Numai
unul s-a aflat sa dea slava lui Dumnezeu...?” – nu simplu “sa
multumeasca”. E o nuanta adanca, tot atat de revelatoare. “… numai
acesta, si care este de alt neam?” (era samarinean).
Iubitilor, doua idei se desprind de aici
si ne lumineaza constiinta. Din cei zece, unul vine si-I da multumire
lui Dumnezeu. Unul, care-si descopera unicitatea si care raspunde
dureros la una din temele noastre obisnuite. Cand ne-am intrebat adesea
ce inseamna sanatatea sufletului, sanatatea mintala sau normalitatea, si
am cercetat la diversi oameni de stiinta, savanti, mai ales la
psihiatri, am gasit definita sanatatea, normalitatea, drept “integrarea
in mediu, in societate”. Mi-am zis atunci: deci societatea il face pe om
sanatos?! Acest mediu social trebuie inteles in diversitatea lui,
pentru ca, daca unul se integreaza foarte bine intr-un mediu de talhari,
intr-o mafie, inseamna ca el e normal? Altfel spus, lumea, ea iti da
tie sanatatea? Erau in societate cei zece, nu? Dar unul dintre ei n-a
acceptat, pur si simplu, sa ramana in societatea aceea. A fost singurul
care s-a rupt de ea si a inteles ca nu lumea l-a vindecat pe el. Si el
vine – in unicitatea lui, in constiinta lui unica – la Mantuitorul. Si
spune Scriptura: “sa-I dea slava”; nu simplu “sa-I multumeasca”. E ceea
ce numim indeobste “recunostinta”. Dar ce inseamna recunostinta?
Re-cunosc, imi recunosc obarsia in Dumnezeu. De aceea spune Mantuitorul
“sa dea slava lui Dumnezeu”: taina slavei, a preamaririi lui Dumnezeu,
din care eu ma impartasesc. Iar in alt loc: “Slava de la oameni nu
caut”. Pentru ca Mantuitorul descopera slava nu pentru Sine, ci pentru
noi. Nu spune El Tatalui, pentru ucenici: “Tata, slava pe care Mi-ai
dat-o Mie Eu le-am dat-o lor”? Slava lui Dumnezeu nu e pentru a se
preamari pe Sine Dumnezeu, ci pentru a ne impartasi noua slava – lumina,
iubirea, bucuria, puterea, sanatatea. E altceva decat slava pe care o
aducem noi, oamenii. Iertati, imi vine in gand cuvantul lui Eminescu:
“Iar deasupra tuturora s-o scula vreun mititel / Nu slavindu-te pe tine,
lustruindu-se pe el”. Aceasta e nefericita noastra stare, de a schimba
talcul, sensul slavei lui Dumnezeu. Slava Lui, pe care o impartaseste cu
noi, cum adesea pomenim cuvantul Sfantului Grigorie Palama: “Dumnezeu,
fire mai presus de fire, nu are a sui la slava mai inalta. Slava Lui se
descopera prin coborarea la cele smerite”. Slava lui Dumnezeu in
smerenia Lui ni s-a descoperit, in chipul robului pe care L-a luat si al
crucii pe care S-a rastignit deschizand bratele Lui si imbratisandu-ne
pe noi, pentru a ne darui noua slava.
Si acest unu a inteles Cine l-a
vindecat, spre deosebire de sarmanii lui confrati de suferinta, care nu
s-au intors la El. Trupeste s-au vindecat; intrebarea este: s-au
vindecat si sufleteste? Or Mantuitorul spune: “Numai acesta s-a aflat sa
dea slava lui Dumnezeu?”. Si-i zice: “Mergi! Credinta ta te-a mantuit”.
De aceea am spus la inceput: cei noua s-au vindecat trupeste; acesta
s-a mantuit; cand a crezut (credinta in Hristos). Si a primit slava Lui –
mantuirea!
Asadar, revin asupra normalitatii, a
sanatatii mintale, adica nu numai a trupului, ci si a sufletului . Cum
intelegem noi taina aceasta a sanatatii mintale, a normalitatii, a
pastrarii unitatii mele cu Dumnezeu si cu lumea? M-a intrebat cineva,
rascolitor in adancul sufletului: “Parinte, pentru trup, intreb medicii,
dar pentru suflet, asa am socotit, ca se cuvine sa intreb un preot: ce
inseamna sanatatea sufleteasca?”. Am stat o clipa… In chip firesc,
spontan, mi-am inaltat sufletul la Dumnezeu si am cugetat ca e cuvios
sau cuvenit sa raspund asa: “Daca trupeste simt sanatatea atunci cand
toate organele mele trupesti, aparatele – creierul, inima, ficatul,
plamanii, rinichii, stomacul, ochii, urechile –, toate isi implinesc
menirea lor inscrisa fiziologic in trupul meu si care, prin urmare,
functioneaza pentru ca se afa in organica unitate, la fel si puterile
mele sufletesti (cele firesti – intelectul, sentimentele, vointa; cele
morale – intelepciunea, dreptatea, barbatia sau curajul, cumpatarea si
infranarea, stapanirea patimilor placerii, a desfraului, a patimilor
maniei si stapanirea de sine; si cele teologice – credinta, nadejdea,
dragostea si, impreuna cu ele: bunatatea, pacea, indelunga rabdare,
asceza, postul), toate aceste puteri sufletesti, virtuti morale, virtuti
teologice, isi implinesc menirea lor pozitiva, afirmativa (Dumnezeu
este da si numai da; si eu raspund zidirii mele dupa chipul lui
Dumnezeu: “Da, Doamne, cred si Te marturisesc!”), atunci si numai atunci
cand aceste puteri sufletesti ma zidesc pe mine, ma construiesc pe mine
in credinta, in adevar, in iubire, si eu devin un punct, smerit, de
contagiune mantuitoare, nu distrugatoare. Atunci eu simt in aceasta
unitate a fapturii mele (chiar in boala si in orice situatie a vietii),
prin Dumnezeu, prin radacina mea, prin Ziditorul meu, simt sanatatea
sufletului.
Iata, aceste daruri pe care le-am evocat
sunt, cum spune Sfantul Maxim Marturisitorul, “insusiri ale Dumnezeirii
care in noi devin virtutile noastre”, “materia spirituala” a sufletului
si a vietii noastre, daca putem spune asa. Acestea toate constituie
fiintial existenta noastra, zidirea noastra si mantuirea noastra, asa
cum ele sunt descoperite in Iisus Hristos, Modelul.
Deci Fiul lui Dumnezeu facut Om, El le-a
intrupat pe toate in plinatate, si nu poti dobandi sanatatea fara
aceasta icoana a Mantuitorului Hristos. In toate acestea e cuprinsa,
fireste, si societatea; e cuprins si mediul, sunt cuprinse toate. Dar
toate pleaca din radacina lor si merg spre sensul, spre telul lor.
Pentru ca lumea aceasta nu poate oferi nici modelul moral absolut – nu
poate intemeia o etica, zice stiinta –, nu poate oferi nici sensul
existentei, care este Hristos Domnul. Eu tin seama de mediu, de lume,
dar totdeauna ma ridic la Obarsia mea, la Chip, la Modelul meu, la
Hristos.
Pentru care spun si aici cuvantul
luminat de Dumnezeu, pe care l-a rostit Eminescu, vorbind de jertfa
Mantuitorului, care in momentele acelea de suferinta suprema pe cruce Se
jertfeste cerand iertare Parintelui Ceresc, pentru rastignitori; Se
jertfeste deci pentru toti. Asa a inteles Eminescu jertfa Mantuitorului
pe cruce: “Astfel, a te jertfi din iubire pentru altii, nu din dispret,
cum o faceau filosofii vechi, stoicii, nu din respectul unei legi, ci in
numele lui Dumnezeu si pentru semenul tau, din iubire pentru lume, e
cea mai inalta forma a existentei umane. In ea e acel sambure de adevar –
iubirea in stare sa dizolve intreaga dizarmonie dintre oameni si
asprimea luptei pentru existenta, ce bantuie natura intreaga”.
O, Doamne, fa-ne vrednici pe toti, sa
invatam si de la el, de la acest poet al neamului, cum a invatat el de
la Tine, taina iubirii, taina vindecarii de tot raul, taina mantuirii.
“Iubirea, cea mai inalta forma a existentei umane”, pe care Tu ne-ai
descoperit-o, Doamne. Si vindecatul lepros Ti-a dat slava… Astfel nu
numai ca s-a vindecat trupeste, ci s-a si mantuit. Fa-ne vrednici,
Doamne, de acest dar, ca noi, cei care Te cinstim pe Tine, sa fim deplin
sanatosi – sufleteste intai, si trupeste; prin credinta in Tine, prin
lumina vietii Tale, prin iubirea Ta, Doamne!
Observati: de ce rugaciunea pe care am
citit-o adineauri, in care sunt aratate patimile care ne descompun, sau
alta rugaciune – a treia: “Cel ce ai primit cu trupul Tau patimile cele
de viata facatoare si mantuitoare – crucea, piroanele, sulita, moartea –
omoara-mi patimile cele trupesti, care imi strica sufletul!”, de ce
aceste rugaciuni sunt puse inainte de Sfanta Impartasanie? Tocmai pentru
ca ele ne pregatesc sa ne impartasim – odata cu credinta in Hristos,
odata cu primirea cuvantului Evangheliei – si cu trupul Lui, pentru
trupul si sufletul nostru. Astfel ne vindecam.
Asa, Tu Doamne, “Cel ce cu ingroparea Ta
ai pradat imparatia iadului, ingroapa sfaturile mele cele viclene, prin
ganduri bune, si risipeste duhurile cele viclene. Cel ce cu Invierea Ta
cea de a treia zi si de viata purtatoare ai ridicat pe stramosul cel
cazut, ridica-ma si pe mine, cel ce am alunecat in pacat, punandu-mi
inainte chipuri de pocainta. Cel ce cu preaslavita inaltarea Ta la cer
ai indumnezeit trupul pe care l-ai luat si l-ai cinstit cu sederea de-a
dreapta Tatalui”, invredniceste-ma, Doamne, cu impartasirea din cuvantul
Tau, din virtutile Tale. Caci virtutile sunt daruri de la Dumnezeu
venind in trupul nostru. Si prin impartasirea cu Trupul si Sangele Tau,
Doamne, sa dobandim deplina noastra sanatate sufleteasca si trupeasca si
mantuirea de tot raul. Cu rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale
tuturor sfintilor Tai. Amin.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)