Desi mergem la biserica sa ne rugam “cu o singura gura si o singura inima”, nu putine sunt cazurile in care avem parte de multe “inimi”. Daca eu nu sunt cu gandul la ceea ce se petrece in biserica, inseamna ca nu sunt prezent cu adevarat acolo.
Sa fim cinstiti cu noi insine, cel de langa noi nu este intotdeuna cel care ne ajuta sa adancim unitatea in gand, simtire si marturisire. Ne deranjeaza cum canta, repeta ceea ce deja s-a rostit, ii suna telefonul, vorbeste cu copilul ademenindu-l sa fie atent in continuare la slujba, intreaba, intra si iese destul de des din biserica incercand sa-si recupereze locul pierdut, il vezi ca alearga sa atinga Cinstitele Daruri, se repede sa-l judece pe cel care “a calcat stramb” - cel care a trecut pe unde nu trebuia ....
Acest lucru, indraznesc sa spun, nu se petrece doar cu noi. Ispita este prezenta si dincolo de catapeteasma.
Sunt multe biserici unde nu slujeste un singur preot, ci mai multi. Nu vorbim de slujba Sfantului Maslu, unde intalnim mai multi slujitori - dupa cum a randuit Biserica, ci de toate slujbele.
Se intampla ca in aceste biserici sa existe si un diacon. In astfel de situatii am putea spune ca rugaciunea este mai puternica, de vreme ce avem mai multi slujitori. De ce am afirmat “am putea”? Pentru ca exista riscul ca ceilalti preoti co-slujitori sa fie atenti numai cand rostesc si ei un ecfonis. De regula, protosul spune cele necesare savarsirii Sfintei Liturghii, co-slujitorii intervenind din cand in cand.
Este minunat sa avem mai multi slujitori, insa, este trist sa vezi ca in timp ce protosul invoca pogorarea Sfantului Duh, un preot co-slujitor sa fie ocupat cu pomelnicele. Nu-i rau sa-l vezi citind pomelnice, dar se cere impreuna rugaciune.
Solutia la aceste probleme este luare aminte la ceea ce se canta la Heruvic: “toata grija cea lumeasca sa o lepadam”.
Avem dreptul sa vedem ce este rau in jurul nostru, insa, adevarata schimbare nu sta in a reduce raul din altii, ci raul din noi. Sfantul Ioan Gura de Aur spunea in acest sens: "Cand un om vede paiul din ochiul aproapelui sau si-l osandeste, sentinta lui nu porneste din purtarea sa de grija, ci din ura; ia masca iubirii de oameni, dar fapta geme de rautate“.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu